L'UKULELE, UKELELE O UKE

L'UKELELE

Instrument de corda pinçada. Normalment té quatre cordes que de vegades poden ser dobles.

Ukulele vol dir en hawaià puça saltarina
HISTÒRIA DE L'UKELELE

Per conèixer el seu naixement hem de remuntar-nos a finals del s. XIX, concretament a l' illa portuguesa de Madeira, d'on va salpar un vaixell britànic el SS. Ravenscrag amb destí Hawai, carregat amb 423 tripulants la majoria destinats a treballar a les plantacions de canya de sucre. D'entre els tripulants cal destacar el nom de quatre d'ells: Joao Fernandes, Augusto Dias, Manuel Nunes,  i José do Espírito Santo.

Explica la història que en arribar a Honolulu Joao Fernandes agafa els seu cavaquinho, un instrument de quatre cordes (conegut també com machete, braguinha, machete do braga ...) i tocà una cançó que captivà a la gent d'allí. Els nadius el van anomenar Ukulele que literalment vol dir puça saltarina (uku= puça i lele=saltar), encara que hi ha d'altres possibles significats com l'atribuït a la reina Lili' Uokalani que vol dir "el regal que ens va arribar" (fent referència a l'origen d'ultramar).

Augusto Dias, Manuel Nunes i José do Espírito Santo  després d'acabar el seu contracte a les plantacions es quedaren a Honolulu fent de fusters i fabricants d' instruments musicals com guitarres, cavaquinhos i rajaos de cinc cordes. En un moment donat crearen un híbrid amb la forma de cavaquinho i l'afinació del rajao i en sorgí l'ukelele, això passà cap el 1886.

Es va fer la presentació oficial de l'instrument en un iot  britànic al port de Honolulu, va fer els honors la princesa Victòria Kalakaua neboda del rei Kalakaua. El fet d'associar l'instument amb la realesa i d'estar construït amb fusta de koa autòctona de Hawai va fer que es convertís en un símbol indiscutible de Hawai molt popular entre els nadius i la lluita a favor de la seva identitat cultural. Al segle XX es va fer popular als EEUU.